Het mag duidelijk zijn: de gemeente Pepingen is niet structureel onbestuurbaar !

09-03-2016 20:24

De procedure tot structurele onbestuurbaarheid zoals voorzien in artikel 47 bis van het gemeentedecreet dient opgevat te worden als een uitzonderlijke procedure die met de grootst mogelijke onzichtbaarheid dient te worden toegepast. Van een structurele onbestuurbaarheid kan alleen maar sprake zijn wanneer de praktijk aantoont dat het bestuur van de gemeente gedurig, duurzaam, onmogelijk blijkt, stokt, op zwaarwichtige punten spaak loopt. Het reduceren van de procedure tot een loutere vaststelling door de gemeenteraad dat de gemeenteraad al dan niet nog vertrouwen heeft in het College van Burgemeester en Schepenen, gaat in tegen de bedoeling van de decreetgever. Evenmin biedt de procedure antwoord op situaties van zogenaamde overloperij of dissidentie van één of meerdere schepenen.

In de beslissing die heden voorligt wordt gesteld dat schepen Lacres niet langer de beleidsvisie van het college van burgemeester en schepen zou onderschrijven en dat er tussen genoemde schepen en de overige leden van het College van Burgemeester en Schepenen een vertrouwensbreuk zou zijn ontstaan. In casu kan alleen maar worden vastgesteld dat het schepencollege steeds collegiaal beslissingen heeft genomen en dat schepen Lacres deelachtig was geweest aan deze beslissingen. In ieder geval dient opgemerkt, en dit is het belangrijkste indien er over onbestuurbaarheid wordt gesproken, dat al de in de punten die ter staving van de vermeende vertrouwensbreuk in de voorliggende beslissing worden aangehaald niet in het minst blijk geven van het feit dat de gemeente Pepingen niet bestuurd werd of niet langer bestuurd zou kunnen worden.

Het feit dat een schepen, zelfs al zit deze op de spreekwoordelijke "wip", het college waarvan hij deel uitmaakt niet overal meer in steunt, brengt niet inherent het totaal mank lopen van de gemeente met zich mee.

Een schepen die zijn taken niet vervult of wenst te vervullen, een schepen die openlijk lasterlijke aantijgingen formuleert ten aanzien van leden van het schepencollege of van deze raad, maakt zich schuldig aan tuchtrechtelijke vergrijpen. Dit laatste leidt op zich echter niet tot de onbestuurheid van de gemeente.

Het mag duidelijk zijn: de gemeente Pepingen is niet structureel onbestuurbaar. Dit laatste blijkt ook uit het feit dat het schepencollege op minder dan twee maanden nadat het vorige voorstel van budget voor het jaar 2016 door deze raad werd afgekeurd, een nieuw budget aan deze raad kan voorleggen, dit na een nauwe samenwerking met de professionele administratie van deze gemeente.

 

Opnieuw heeft het schepencollege er alles aan gedaan opdat het budget voor dit jaar een volledige vertaling zou zijn van alle beslissingen die deze raad in het verleden heeft genomen.

 

Heden stellen wij vast dat, ondanks ons toegevoegde agendapunt om de behandeling van de vermeende structurele onbestuurbaarheid te verdagen naar de zitting waar ook het nieuwe budget zou besproken worden, sommige leden van deze raad zo uit zijn op postjes dat zij het belang van deze gemeente daarvoor liever aan de kant schuiven.

 

Het belang van deze gemeente en het goed bestuur ervan vereisen immers dat deze raad zich met kennis van zaken kan uitspreken over het door het schepencollege voorgestelde budget voor het jaar 2016. Hieruit blijkt immers of uitvoering wordt gegeven aan de beslissingen van deze raad. In het hier behandelde voorstel van beslissing wordt gesteld dat dit laatste niet het geval zou zijn. Eén en ander wordt echter niet nader gemotiveerd. Ik wil er hier duidelijk op wijzen dat het schepencollege wel degelijk te allen tijde uitvoering heeft gegeven aan alle gemeenteraadsbesluiten.

 

Het besluit van het bovenstaande is duidelijk. Voor sommige leden van deze raad is de lokroep van de mandaten groot.Voor hen is het beter de gemeente met voorlopige twaalfden te doen besturen, dan het debat over het voorgestelde budget te voeren. Op die manier creëren zij immers argumenten om te kunnen veinzen dat deze gemeente onbestuurbaar zou zijn. Zij verklaarden dit zelfs op de gemeenteraad van januari jongstleden.

Op heden kan echter niet besloten worden tot die structurele onbestuurbaarheid. Niet alleen bleven het schepencollege en de gemeenteraad steeds beslissingen nemen, op heden ligt ook – na minder dan twee maanden – een nieuw voorstel van budget voor het jaar 2016 klaar dat wel degelijk rekening houdt met alle beslissingen van deze raad.

De enige echte vraag die heden aan de orde is, is die of CD&V werkelijk alles wil doen om terug de postjes in handen te krijgen. Wil CD&V het bestuur van deze gemeente werkelijk gedurende maanden plat leggen opdat de structurele onbestuurbaarheid bewezen zou kunnen worden, of kan CD&V alsnog constructief aan politiek doen in deze gemeente?

Terug

Contact

www.lvb-pepingen.be
Ninoofsesteenweg 37
Pepingen
1670

 

Nieuws

  • 24-06-2015 10:47

    Fasering werken Ninoofsesteenweg (n28) in Pepingen

        Richtdata voor de faseringen : Fase 1 : Brugstraat tot Hoesnaeck : Februari tot half juli Fase 2 : Kruispunt Hoesnaeck tot gemeenteplein : Half april tot Half juli (bouwverlof) Fase 3 : Kruispunt Blokkes (Palokenstraat) : Begin tot eind augustus Fase 4 : Blokkes tot...

  • 28-05-2015 10:31

    Kruispunt Kestersesteenweg onderbroken

    Kruispunt Kestersesteenweg (N272) vanaf 11 mei onderbroken door bijkomende werken op Ninoofsesteenweg EP Vanaf 11 mei start het Agentschap Wegen en Verkeer met extra werken op de Ninoofsesteenweg (N28) in Pepingen. Wegen en Verkeer maakt van het afsluiten van de Ninoofsesteenweg in het...

  • 01-05-2015 08:13

    Tweede fase vernieuwing Ninoofsesteenweg (N28) start op 23 april

        Op 23 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de volgende fase van de vernieuwing van de Ninoofsesteenweg in Pepingen. In deze fase...

  • 01-04-2015 10:54

    Start wegeniswerken Ninoofsesteenweg op 16 maart.

    Start wegeniswerken Ninoofsesteenweg op 16 maart. Nutsmaatschappijen schuiven door naar volgende fase.  Op 16 maart zijn de nutsmaatschappijen volledig klaar met het verplaatsen en vernieuwen van de leidingen tussen de Brugstraat en Hoesnaek. Ze schuiven dan door naar fase 2 (tussen Hoesnaek...

  • 03-03-2015 10:05

    Werken ninoofsestenweg

    Werken Ninoofsesteenweg: Voorbereidende werken beginnen maandag Op maandag 26/01 beginnen de nutsmaatschappijen met de voorbereidende werken aan de Ninoofsesteenweg, van het kruispunt Ninoofsesteenweg met de Brugstraat tot voor Hoesnaek. Vanaf half maart zullen het Agentschap...

  • 03-02-2015 23:59

    LVB krant Januari 2015

    LVB krant januari 2015.pdf (7586905)

  • 30-01-2015 00:00

    Nieuwjaarsreceptie Gemeente Pepingen

  • 21-01-2015 23:05

    Alle info van het Agentschap Wegen en Verkeer - Heraanleg en omleidingen

      Agentschap Wegen en...

  • 31-12-2014 10:48

    Vernieuwing ninoofsesteenweg doortocht Pepingen

      " Op donderdag 04.12.2014 werd er een infoavond voor de burgers en de zelfstandigen en ondernemingen gegeven  in verband met de komende werken aan de Ninoofsesteenweg. Iedereen kon rechtstreeks vragen stellen en opmerkingen maken  aan de bevoegde ambtenaren. Er was een ruime...

  • 02-12-2014 20:58

    geboorteboom

    De 47 kinderen die van oktober 2013 tot september 2014 in Pepingen werden geboren, kregen afgelopen weekend een geboorteboom.   Het gemeentebestuur trommelen de jonge inwoners zaterdag op om met hun ouders als blijvend aandenken aan het nieuwe leven een geboorteboom te planten. Voor de...

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>

© 2006-2018 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode